Nyitva tartás

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 10:00-17:30

Szerda: 13:00-17:30

Csütörtök: 10:00-17:30

Péntek: 8:00-16:00

Szombat (páratlan heteken): 9:00-12:00

Kapcsolat

Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár:
H-9737 Bük, Eötvös u. 11.
Telefon:
0036-94/558-411
E-mail:
ktar.buk@t-online.hu
Adószám:
16866397-2-18

Szavazás

Milyen könyvet olvas a legszívesebben?

Naptár

h k s c p s v
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 

Gyermekkönyvtár

Bejelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Az én könyvtáram

 

"Az én könyvtáram" a facebookon

 

"Az én könyvtáram" honlapja

 

 

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című program országos hatókörű könyvtári projektje „Az én könyvtáram” címen valósul meg.


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 19 megyei könyvtár, az OSZK Könyvtári Intézete, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, valamint a könyvtárszakmai szervezetek bevonásával valósítja meg a projekt könyvtári komponensének célkitűzéseit. A program célja – kapcsolódva a korábbi TÁMOP, TIOP és más, jelenleg is futó EFOP pályázatokhoz – az országos könyvtári rendszer további fejlesztése. A projekt keretében a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló, új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások alkalmazása, illetve országos – negyven főből álló – szaktanácsadói hálózat kialakítása és működtetése valósul meg.

A program fejlesztési irányai között megjelenik az olvasáskultúra-fejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés támogatása, fejlesztése, különös tekintettel a digitális szövegértésre és az egyéni és közösségi tanulásra. A program keretében lehetőség nyílik a kulturális területen hiánypótló alapkutatások és igényfelmérések lebonyolítására is. Szakmai műhelyek segítségével új módszertan- és mintaprogramcsomagok kidolgozására kerül sor, a legjobb gyakorlatok integrálásával pedig 90 mintaprogram kialakítását tűzték ki célul. A projektben kiemelt szempont a hátrányos helyzetűek bevonása. További kiemelt cél a végzettség nélküli korai iskolaelhagyók számának csökkentése és az esélyegyenlőség biztosítása. Külön e célcsoportokra fókuszáló felzárkóztató, hátránykompenzáló, tehetséggondozó projektek is készülnek. A fejlesztés keretében négy akkreditált képzést dolgoznak ki és bonyolítanak le a könyvtáros szakma megújulása, ismereteinek bővítése és korszerűsítése céljából. A képzések a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Közraktár utcai oktatóközpontjában lesznek, amelyet szintén e pályázat keretében újítanak meg. Nyolcvan különböző, több célt szolgáló rendezvény – többek között konferencia, workshop – is segíti a szakmai információcsere kibontakozását. Egy nagyszabású, országos könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampány lebonyolítására is sor kerül 2019 első negyedévében. A projekt keretében létrejövő és folyamatosan bővülő szakmai portál információs háttérbázist biztosít majd a tájékozódásra és információszerzésre. A projektidőszak végére egy módszertani kiadványsorozat is napvilágot lát. 


A projekt kódszáma: EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001
A projekt kezdeményezője: Emberi Erőforrások Minisztériuma 
Konzorciumvezető: Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Konzorciumi partner: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 

 Honlap:  azenkonyvtaram.hu
 

A projekt Vas megyei szaktanácsadói:

Németh Tiborné (Berzsenyi Dániel Könyvtár - Szombathely)

Haizler Lászlóné (Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár - Bük) 

 

 

 

 

 

 


Kollégáknak ajánljuk!

90 kifejlesztett mintaprogram érhető el Az én könyvtáram honlapján!

Szívből ajánljuk, hogy válogassatok belőle, gyűjtsetek ötleteket és próbáljatok ki minél több mintaprogramot!

Kattintás és már ott is vagy!

 


 

2018.07.24. - A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megvalósításában c. képzés felhívása


Kedves Kollégák!
​Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében induló A könyvtárosok szerepe a tanulást támogató könyvtári szolgáltatások megvalósításában c. képzés​ felhívását. ​Az ingyenes, 5 hetes képzések 2018 szeptemberében indulnak és 2019 végéig tartanak. 

Jelentkezni a mellékelt linken lehet: https://goo.gl/forms/QqoNM3BtXItAHuo53

​Érdemes ezt az akkreditált tanfolyamot elvégezni mindazért a megszerezhető a tudásért és kompetenciáért, amit már a tematika és a felhívás is előre mutat. Érdemes elgondolkodni rajta azért a sok kedvezményért is, amit a képzés elvégzéséhez biztosítanak.
Kérem, éljetek minél többen a tanfolyam lehetőségével!​ 

Részletek Az én könyvtáram honlapján majd és a közösségi oldalukon!2018.07.04-06. - Magyar Könyvtárosok Egyesületének 50. Vándorgyűlése Keszthelyen


A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 50. Vándorgyűlésén szakmai kiállítóként és előadóként vett részt "Az én könyvtáram" program  Keszthelyen. A kiállítóstandon folyamatosan adtak tájékoztatást a projektről, ahol több mint 100 érdeklődőt regisztráltak. A képzésekről tájékoztató anyagot készítettek, amelyet a Vándorgyűlés 805 résztvevőjének startcsomagjába is elhelyeztek. A projektismereti kvíz helyes megfejtői között két belépőt sorsoltak ki az élménypedagógiai Future Parkba, a nyertes Mecsériné Doktor Rozália lett, aki kolléganőnk és a körmendi városi könyvtár vezetője. Bűszkén olvastuk nevét a sorsolás facebook-os élő közvetítésében. Népszerűnek bizonyult a standon a pop up fal előtti fotózási lehetőség – amivel vasvári kolléganőmmel együtt jómagam is éltem -, az elkészült képeket folyamatosan osztották meg facebook oldalukon

 


 

2018.06.25-29. - Mesetábor Bükön, mintaprojekt kipróbálással fűszerezve


A helyi televízió, a Trió Tv Dunántúl adott hírt a mesetáborunkban kipróbált mintaprojekt fejlesztésünkről. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című program országos hatókörű  projektje „Az én könyvtáram”  program, amelynek keretében közel 90 mintaprojekt fejlesztése valósul meg. A projekt fejlesztési céljainak megfelelő témakörökben - olvasásfejlesztés, szövegértés fejlesztés, digitális írástudás támogatása, könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése - 342 köznevelést segítő hazai könyvtári jó gyakorlat került összegyűjtésre. Ebben a megyei szaktanácsadók nyújtottak segítséget. A büki városi könyvtár egyik programját is kiválasztotta a szakértő bizottság mintaprojektté alakítása céljából. A büki könyvtár jó gyakorlata több alkalomból álló sorozatra épült, ami azt jelentette, hogy egy éven át, klubfoglalkozások keretében zajlott a meseíró és illusztráló program. A jó gyakorlatból most egy 3 modulból álló mintaprojektet állítottunk össze Farkasné Buzás Tünde segítségével. Az iskola végével nem volt más lehetőségünk a mintaprojekt kipróbálására, mint a nyári mesetáborunk. Azt kell, hogy mondjuk, nagyon élvezetes, élmény- és tapasztalatgazdagnak bizonyult a három mintaprojekt délelőtt.  Mesét írtak a gyerekek és különböző technikákkal illusztrálták az elkészült alkotásokat, majd meseajánló kisfilmet készítettek belőle. A legvégén szerkesztett mesekönyvecske formájában vették kezükbe büszkén a megírt műveket.

 


 

A táborról és benne a mintaprojekt kipróbálásáról hírt adott a helyi televízió is.

Megnézhető a 22:53 perctől: Közéleti Magazin 2018. július 6. VI. évfolyam, 10. szám

A programról olvasni lehet a Büki újság 2018. évi júliusi számában is Mese habbal címmel írt rövid cikkben.

 


 

2018.05.28-29. -  Szolnok - Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény

Könyvtári szaktanácsadók II. országos konferenciája

 

Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény adott otthont a könyvtári szaktanácsadók II. országos konferenciájának. A két nap alkalmával több mintaprojekt megismerése mellett a média, a kommunikáció és viselkedéskultúra is terítékre került.

 • Köszöntőt mondott Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési intézmény igazgatója és Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda szakmai vezetője. 
 • A Mintaprogram fejlesztésről "iskolapéldákkal" Koglerné Hernádi Ágnes fejlesztési csoportvezető és Simon Krisztina, a Mintaprogram-fejlesztési Bizottság tagja tartottak előadást. 
 • Pete Pite, a hazai jó gyakorlat címmel Molnárné Moravszki Mária könyvtárostanár beszámolója követte.
 • Könyv helyett adjunk el élményt! – jó könyvtári gyakorlatokat mutatott be Fülöp Attiláné igazgató, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központtól.
 • Kertész Zoltán osztályvezető, a Békés Megyei Könyvtártól Élmény + Alkotás = Makerspace címmel tartott prezentációt.
 • Istók Anna tájékoztató könyvtáros, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központtól a Szeretetmárka építése elkötelezett fogyasztókkal témáról beszélt

A második napon a kommunikáció témájában hallgattunk előadásokat. 

 • Magdics Erika könyvtárostanár beszélt a győri könyvtárpedagógiai műhelymunkáról. 
 • dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója Könyvtáros, média, kommunikáció címmel tartotta előadását.
 • Csorba Katalin protokoll szaktanácsadó Harmóniában önmagunkkal és a világgal: megjelenés- és viselkedéskultúra a mindennapokban.

A program Tóth Judit moderálta.

Köszönjük a kíváló szakmai programokat, a szervezést, a barátságos fogadtatást!

  További fotók, hírek Az én könyvtáram facebook oldalán, ITT!

 


 

2018.03.07. -  Szombathely - BDK

Konzultáció a városi könyvtárak vezetőivel

 

A konzultáción a városi könyvtárigazgatókat tájékoztattuk az előző napi eseményekről. Elmondtuk, hogy az MKE Vas Megyei Szervezetének éves taggyűlésére meghívtuk az EFOP projektiroda munkatársait, Tóth Juditot és Sarlós Boglárkát, akik tájékoztatást adtak „Az én könyvtáram” projektről. A hallgatóság átfogó képet kapott a projekt fő célkitűzéseiről, az új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások fejlesztési terveiről, az eddig megvalósult rendezvényekről, a média-megjelenésekről, a kialakított partnerkapcsolatokról, a projekt keretében végzett kutatásokról. Tóth Judit a projektet mutatta be, míg Sarlós Boglárka dr. Tóth Máté kutatási eredményeiről beszélt részletesebben. A konzultáción ez év szakmai napjáról is szó esett, amelyet október 1-jén kívánunk megtartani. Annak témájáról, tervezett előadóiról is tájékoztatást kaptak a vezetők.

 

 


 

2018.03.06. -  Szombathely - BDK

Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vas Megyei Szervezetének 2018. évi taggyűlése


 • Az MKE Vas Megyei Szervezetének éves taggyűlésére hívtuk meg az EFOP projektiroda munkatársait. Első programként Tóth Judit és Sarlós Boglárka adott tájékoztatást „Az én könyvtáram” projektről. A hallgatóság átfogó képet kapott a projekt fő célkitűzéseiről, az új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, és tanulást támogató könyvtári szolgáltatások fejlesztési terveiről, a szakmai napokról, a projekt keretében végzett kutatásokról. Sarlós Boglárka dr. Tóth Máté kutatási eredményeiről beszélt részletesebben.
 • A program második részében az egyesület az éves taggyűlését tartotta meg. Elhangzott a 2017. évi beszámoló, pénzügyi beszámoló és a 2018. éve tervekről is szó esett.

 


2018.02.22. -  Gencsapáti

"Az én könyvtáram" - projekttájékoztató


 • Általános tájékoztatás „Az én könyvtáram” projektről: időtartam, célkitűzés, együttműködés
 • Összefoglaló az eddig megvalósult történésekről: könyvtári jó gyakorlatok összegyűjtése Vas megyében, országos szakmai napok tapasztalatai, a projekthez jelenleg kapcsolódó honlap bemutatás