Büki Városi Könyvtár Büki Városi Könyvtár
Híreink Katalógus Könyvajánló Programok
Kölcsönzés, hosszabbítás, előjegyzés

Kölcsönzés, hosszabbítás, előjegyzés

Kölcsönzés

Könyvtári dokumentumot csak érvényes olvasójeggyel lehet kölcsönözni. Az olvasójegyet az olvasónak kell megőriznie, a könyvtár nem vállalja - a kölcsönzés szüneteltetésének idejére sem - az olvasójegyek megőrzését.

Akinek tartozása van (pl. késedelmi díj stb.) vagy az általa kikölcsönzött dokumentumok kölcsönzési határideje több mint egy hete lejárt, az az olvasó nem kölcsönözhet újabb dokumentumot, amíg a tartozását nem rendezte.

Az olvasók 10 dokumentum-egységet kölcsönözhetnek alkalmanként, kizárólag saját olvasójegyükre.

A kölcsönzési idő: könyvekre 3 hét, hírlapok régebbi számaira és CD-ROM-okra 1 hét, videokazettákra, DVD-ékre 3 nap.

14 éven aluli olvasók érvényes olvasójegyükkel csak a gyermekkönyvtárból illetve a fiókkönyvtár gyermekrészlegéből kölcsönözhetnek dokumentumokat.

A kölcsönzési határidő lejárta után, amennyiben továbbra is szükség van a dokumentumra, meg kell hosszabbítani a lejárati időt. Ha a hosszabbítás nem személyesen történik, hanem telefonon (94/558-411), e-mailben (ktar.buk(at)t-online.hu) vagy a honlap saját olvasói felületén akkor csak a lejárat napja előtt lehet kérni hosszabbítást. Az elektronikus dokumentumok (pl. DVD) és a folyóiratok kölcsönzési határideje nem hosszabbítható!

 

Hosszabbítás

A hosszabbítási idő alkalmanként három hét. A határidőt egy olvasónak, egy dokumentumra vonatkozóan maximum háromszor hosszabbítjuk meg. A kölcsönzési idő nem haladhatja meg a 70 napot (10 hetet).

Csak azoknak a dokumentumoknak a lejárati idejét tudjuk meghosszabbítani, amelyekre nincs előjegyzés. Akinek tartozása van a könyvtárral szemben (pl. késedelmi díj) annak az olvasónak nem tudjuk meghosszabbítani a kölcsönzési határidőt.

 

Előjegyzés

Minden beiratkozott olvasó kérheti az előjegyzés felvételét. A dokumentum beérkezéséről értesítést küldünk, az előjegyzett könyveket 3 napig tároljuk és kölcsönzési határidejük két hét.

Az adott könyvtár állományában nem található dokumentumokat beiratkozott olvasóink kérésére más könyvtáraktól megkérjük. A kért dokumentumot a küldő könyvtár kölcsönzési szabályzatában megállapítottak szerint lehet használni.

 

Könyvtárközi kölcsönzés

Könyvtárunkban meg nem található dokumentumokat, olvasói kérésre, megkérjük más könyvtár állományából.

A könyvtárközi kölcsönzés lebonyolítása esetében felmerülő költséget a küldő könyvtár által megszabott díjtételek szerint kell téríteni, amelyet a dokumentum kézbevételekor kell rendezni. 

Bük Város Önkormányzata Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár Az én könyvtáram