Nyitva tartás

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: 10:00-17:30

Szerda: 13:00-17:30

Csütörtök: 10:00-17:30

Péntek: 8:00-16:00

Szombat (páratlan heteken): 9:00-12:00

Kapcsolat

Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár:
H-9737 Bük, Eötvös u. 11.
Telefon:
0036-94/558-411
E-mail:
ktar.buk@t-online.hu
Adószám:
16866397-2-18

Szavazás

Milyen könyvet olvas a legszívesebben?

Gyermekkönyvtár

Bejelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

július 2014

Küldetésnyilatkozat

                  JÖVŐKÉPÜNK    

                                                                                            

 

A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár információt gyűjtő, feltáró és szolgáltató intézmény, az információs és tudásalapú társadalom alapintézménye, amely alkalmas a szabadidő hasznos eltöltésére, önművelésre, ismeretszerzésre. Egy információs és oktató központ, valamint tudástár. A helyi igényeknek és elvárásoknak megfelelően alakítja folyamatosan gyűjteményét, a korszerűségre és megújulásra törekvően. A könyvtárunk szoros kapcsolatban áll Bük város intézményeivel és civil szervezeteivel, illetve a térség, a régió könyvtáraival, oktatási intézményeivel.

Megőrzi hagyományos könyvtári funkcióját, és teret enged az új technikai kihívásoknak, eljárásoknak, a modern könyvtári alkalmazásoknak (pl. web2, web3), az elektronikus tájékoztatásnak. Modern technikai eszközökkel felszerelt munkahely, oktatási helyszín. A mindennapos állománygyarapítása mellett digitalizált és elektronikus dokumentumokat is előállít, feltár és közvetít. A város helytörténeti gyűjteményét ápolja, gazdagítja. A teljességre törekvően közvetíti a könyvtári rendszer szolgáltatásait külső környezetére kiterjedően is. Szolgáltatásai minőségileg magas színvonalúak. A személyes és online használók számát folyamatosan növeli. Kultúraközvetítő szerepét a felhasználók bevonásával látja el, segítve önmegvalósításukat. Esztétikus környezete egyben közösségépítő tér is, amely helyet ad a színvonalas, személyes, bensőséges előadásoknak, az elmélyült tanulásnak, kulturális rendezvényeknek, képzéseknek. A könyvtárosok sokoldalúak, képzettek, nyitottak, empatikusak, kreatívak, segítőkészek, kiváló kommunikációs képességekkel és nagy munkabírással rendelkeznek, szakmailag elhívatottak és felhasználó központú szemléletűek. A könyvtár biztosítja azt is, hogy a hátrányos helyzetű emberek egyenlő eséllyel vehessék igénybe a szolgáltatásokat.

Működése szempontjából továbbra is a költségvetési források lesznek a legbiztonságosabbak. Kiegészítve ezt, a fejlesztésekhez, a programokhoz, a tervezett célok eléréséhez minden egyéb erőforrást megkeres és felhasznál. Figyelemmel kíséri ezért a támogatási, pályázati lehetőségeket.

 

 


 

KÜLDETÉSÜNK

 

 

A Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár szervezeti egységeként, Bük város nyilvános könyvtáraiként arra törekszünk, hogy a településen élők, dolgozók, az üdülővendégek és minden intézményeinket felkereső polgár számára biztosítsuk a magyar és egyetemes kultúra kincseit, a hazai és nemzetközi információhoz és tudáshoz való hozzáférést.

 

E cél megvalósítása érdekében támogatjuk:



  • az „olvasni tudás” fejlesztését,
  • az egész életen át tartó önképzést,
  • az oktatás különböző színterein folyó tanulást,
  • a közéletben való részvételhez szükséges állampolgári tudnivalók és jogi szabályozás ismeretét,
  • a gazdaság, a kultúra, a tudomány és a művészet kérdéseiben való eligazodáshoz szükséges információk és tudásanyag megszerzését,
  • a szabadidő hasznos eltöltését.

 

Céljaink elérése, megvalósítása érdekében:



  • szakszerűen feltárt gyűjteményt alakítunk ki értékes szépirodalmi, zenei és képi alkotásokból, színvonalas és tartalmas szakmai-tudományos, illetve a szülőföldre vonatkozó dokumentumokból;
  • a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett erőteljesen fejlesztjük elektronikus szolgáltatásainkat és adatbázisainkat, amelyekhez hozzáférést biztosítunk a nyitva tartási időn túl is;
  • szervezzük a könyvtári szolgáltatások létesítését, közvetítését, cseréjét;
  • szakmai tanácsokkal segítjük a vonzáskörzet könyvtárainak munkáját az együttműködési megállapodások szellemében.

 

Intézményünk minden erővel arra törekszik, hogy a fenntartó önkormányzat terveivel összhangban olyan korszerű könyvtárakat és információs központokat működtessen, amelyek szolgáltatásaikkal magas szinten látják el a város és a vonzáskörzet lakóit, szakembereit, az üdülővendégeket és az oktatásban résztvevő tanulókat és hallgatókat.


A KÖNYVTÁR ZÁRVA

A büki központi könyvtár (Eötvös u. 11.) 2014. október 11-én szombaton zárva tart az önkormányzati választások miatt.
Megértésüket köszönjük!
 

Drága élet

„Bizonyos dolgokra azt mondjuk, megbocsáthatatlanok, vagy, hogy soha nem fogjuk megbocsátani magunknak. De megbocsátjuk – mást se teszünk." Alice Munro különleges képessége, amellyel elénk tárja egy élet lényegét, legújabb kötetében is tetten érhető. Mindig képes rávilágítani arra a sorsfordító pillanatra, amikor egy véletlen találkozástól, egy meg nem tett lépéstől vagy egy váratlan sorsfordulattól visszafordíthatatlanul megváltozik minden.

Alice Munro

Ezt nem hiszem el! - Hihetetlen és látványos összehasonlítások

Fantasztikus tények és több száz szemet gyönyörködtető összehasonlítás a világról. A gazdagon illusztrált könyv világunk hihetetlen titkaiba avat be. Tudod-e például, hogy a Hold akkora, mint Ausztrália? Hogy a világ legkisebb madara elfér egy ceruzavégen, és hogy a Föld több mint ezerszer elférne a Jupiterben? Vagy hogy a kék bálna szíve olyan nagy, mint egy autó? A meglepő tények megismerését lenyűgöző fotók és könnyen értelmezhető ábrák teszik izgalmassá.

Bourne - A kötelesség

A férfiban, akit Jason Bourne kiment a fagyos tengerből, már alig van élet. Amikor magához tér, nem tudja megmondani, ki ő és miért lőttek rá - Bourne-t mindez kísértetiesen emlékezteti a saját amnéziájára. Aztán kiderül, hogy a Moszad egyik ügynöke, Rebeka olyannyira eltökélten meg akarja találni ezt a férfit, hogy még a cégével is megszakítja a kapcsolatot - a Moszad erre a legeredményesebb bérgyilkosát küldi utána. Mindeme rejtélyekre vajon a libanoni titkos katonai táborban lehet magyarázatot találni, ahonnan Bourne és Rebeka némi tűzharcot követően pár hete megszökött?

Robert Ludlum · Eric Van Lustbader

Beszélgetős könyv - Balaton

A mai világban újra meg kell tanulnunk, hogyan tudunk értékes időt eltölteni egymással, családunkkal, gyermekeinkkel. Ebben nyújt kiváló segítséget a Beszélgetős könyv. A vidám, színes illusztrációk, a beszélgetésindító kérdések és a játékos feladványok a csodálatos Balatonhoz repítenek minket. Olyan helyzetet teremtenek, amelyben nyugodtan ölbe vonhatjuk gyermekünket, és akár a képekről beszélgetve, akár a közös emlékeket felidézve élvezhetjük egymás társaságát.

B ÉPÜLET 1. - VIVI ÉS A RÓMEÓK HŰVÖSVÖLGYI GIMNÁZIUM

Izgalmak a B épületben.

A Hűvösvölgyiben egyetlen pillanatra sem áll le az élet. Ne hagyd ki az izgalmakat: less bele a gimi egy újabb osztályának pörgős hétköznapjaiba! Miközben a B épületben a készülő színdarab próbái zajlanak, az új lány magába bolondítja a fiúkat, szétrobbantja a klikkeket. Mi megy a falak között? Mi sül ki az előadásból? Olvasd el, és Te is megtudod!

Szántai Zita

Az a gyanúm, szerelem

Bor és kaland. Mindkettőbe belekóstolnak.
A nő nyugalomra vágyik.
Egy milliárdos lányaként és a város legjobb borkereskedőjeként Jordan Rhodes állandó résztvevője az exkluzív chicagói partiknak. Ám a sors megáldotta egy felettébb zűrös ikertestvérrel is, aki miatt kénytelen segíteni az FBI-nak leleplezni a maffiának pénzt mosó közismert étteremtulajdonost. Ennek érdekében olyan kísérővel kell elmenni egy adománygyűjtő rendezvényre, akit a háta közepére sem kíván.
A férfi teljesen másra gondol.

Julie James

A suli rémei - A rémek sulija 1. Gyöngyvér és a Lidércvár

Drágfy Gyöngyvér hétköznapi, budapesti kamaszlány. Na jó, azért nem teljesen. Apukája, aki mindenkit pillanatok alatt kiismer, és anyukája, aki állandóan halálra aggódja magát, ugyanis vámpír. Gondolom, ebből simán levontad a következtetést: Gyöngyvér is vámpír. Persze nem az a vérszívó fajta, aki denevér képében röpköd az éjszakában! Tök átlagosan élnek, mint bárki más.

Ardati Lili

Oldalak